Vedúca oddelenia: MVDr. Erika FELBEROVÁ
Tel.: 047/48 127 31
E-mail: vk.felberova@uvzsr.sk
Hygiena výživy je interdisciplinárny medicínsky odbor , ktorý sa podieľa na riešení ochrany
zdravia populácie.Hygiena výživy sa zaoberá od vysoko špecializovaných typov špeciálnej a
špecializovanej individuálnej výživy, cez všetky typy nemocničnej nutrície, dietetiku, spoločné
stravovanie /reštauračné a závodné /, až po bežnú výživu obyvateľstva. Hygiena výživy pri
svojejpráci využíva metódy a výsledky rôznych biologických a technických vied, ktoré súvisia s
výživou.
Oddelenie hygieny výživy rieši úlohy v okruhu :
Fyziológie výživy
• analyzuje stav zdravia populácie vo vzťahu k zisteným rizikám v procese výživy
• sleduje hygienickú problematiku spoločného stravovania / vrátane nemocničného, ústavného
a kúpeľného stravovania / so zvláštnym zreteľom na biologickú hodnotu, a zdravotnú
nezávadnosť hotovej stravy
• vykonáva výchovnú a poradenskú činnosť so zvláštnym zreteľom na ovplyvňovanie
stravovacích zvyklostí obyvateľov
Hygieny požívatín
• sleduje hygienickú bezchybnosť, zdravotnú nezávadnosť a biologickú hodnotu potravinových
surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov, pri dovoze, v prvovýrobe, vo výrobe
výrobkov, pri úchove a doprave požívatín a pri predaji požívatín
• sleduje výskyt alimentárnych nákaz a otráv a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu
odborne posudzuje návrhy na zavedenie správnej výrobnej praxe , hodnotí monitoring kontrolných
kritických bodov pracovníkmi potravinárskych zariadení a ich verifikáciu
sleduje a hodnotí pracovné prostredie potravinárskych prevádzok , dodržiavanie osobnej hygieny,
zdravotnej a odbornej spôsobilosti ich zamestnancov vrátane managementu
vykonáva expertíznu činnosť pri posudzovaní zdravotnej bezchybnosti požívatín a
potravinárskych surovín
posudzuje stavebno - technické a prevádzkové podmienky z hygienického hľadiska v
zariadeniach potravinárskej činnosti
posudzuje návry umiestnenia potravinárskych prevádzok , poskytuje konzultácie k projektovým
dokumentáciám z hľadiska riešenia hygienickej problematiky potravinárskych zariadení
posudzuje hygienickú bezchybnosť strojno - technologického vybavenia potravinárskych
zariadení a dopravných prostriedkov
posudzuje zásobovania pitnou vodou potravinárskych zariadení
posudzuje odstraňovania odpadov z potravinárskych zariadení
Hygiena predmetov bežného používania
výkon štátneho zdravotného dozoru nad zdravotnou bezchybnosťou predmetov prichádzajúcich
do styku s požívatinami, resp. do kontaktu s ľudským telom / napr. potravinárske stroje, obaly,
uzávery, kozmetické prostriedky /
expertízna činnosť pri posudzovaní zdravotnej bezchybnosti predmetov bežného používania