Cholesterol
Cholesterol je tuková látka, ktorá je pre
život a fungovanie organizmu nevyhnutná.
U človeka sa nachádza
v každej bunke
jeho tela.
Funkcia
cholesterolu
Je
základným stavebným kameňom pre
niektoré hormóny
a zároveň súčasťou žlčových
kyselín, ktoré
uľahčujú vstrebávanie
tukov z čriev.
Cholesterol nezískavame iba
z potravy, je to iba 1/3 celkového množstva
cholesterolu a zvyšné 2/3 si tvorí
organizmus sám v pečeni a tráviacom ústrojenstve.
Napriek svojej nepochybne
pozitívnej úlohe
má aj svoju odvrátenú
tvár .Nebezpečenstvo
vzniká vtedy, ak
sa prejaví nadbytok
cholesterolu, lebo nadbytočný
cholesterol putujúci od pečene
k bunkám spôsobuje
riziko jeho ukladania do stien
tepien. Tam sa v
prítomnosti iných
faktorov, pri
nedostatku antioxidantov bude stav cievnej
steny zhoršovať, tuky sa
oxidujú a nebadane
sa tvoria aterosklerotické
pláty. Tieto pláty sú
nerovnosti cievnej steny tvorené
tukovou, ľahko vápenatejúcou
vrstvou, ktorá sa
drobí. Preto nie
je povrch tepny ideálne hladký a veľmi
ľahko sa na ňom
usádzajú krvné
zrazeniny, ktoré
cievu výrazne zužujú,
príp. celkom uzatvárajú.
Vzniká tak počiatočné štádium
rozšírenej choroby - arteriosklerózy. S tým
súvisí aj
riziko vzniku infarktu a náhlej cievnej
mozgovej príhody.
Toto nepopierateľné spojenie
medzi cholesterolom
a ochorením srdca
a ciev je dôvodom,
prečo sa lekári
zaujímajú o jeho množstvo v krvi. Problém
je však zložitejší, než sa
vidí na prvý pohľad.
LDL
a HDL cholesterol
Nakoľko
cholesterol sa vo
vode a ani v krvi nerozpúšťa,
necirkuluje tu sám o sebe. Je potrebné,
aby ho v krvnom riečisku
transportovali prenášače. Funkciu
takýchto prenášačov
plnia lipoproteíny,
ktoré s cholesterolom
vytvárajú LDL-cholesterol a
HDL-cholesterol. Podľa toho, či sú
pre zdravie v prospešné,
alebo zdraviu škodia
ich môžeme nazývať
„dobrý" - teda HDL-cholesterol a „zlý" - teda
LDL-cholesterol. Zlý cholesterol je privádzaný
lipoproteínmi nízkej
hustoty - LDL - z pečene až k bunkám,
kde slúži ako
karburátor (pohonná látka). V priebehu tejto
prepravy dochádza
k tomu, že nadbytočný cholesterol sa
ukladá na stenách
tepien, naopak, dobrý cholesterol - HDL -
dopravený lipoproteínmi vysokej
hustoty, ktorý pôsobí
ako metla, zbavuje tepny nadbytočného
cholesterolu. Pri krvnom
teste na diagnostikovanie nadmernosti
cholesterolu (hypercholesterolémie), sa
zisťuje celkový cholesterol, LDL
cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy.
Skutočné riziko sa
zistí z analýzy rôznych
druhov cholesterolu, najmä
z prebytku LDL cholesterolu. Avšak LDL
cholesterol nie je jediným rizikovým faktorom
kardiovaskulárnej príhody.
K tomu treba ešte
pripočítať také faktory ako:
fajčenie, nadváha, cukrovka, vysoký krvný
tlak, taktiež aj
menopauzu, vyšší vek a príslušnosť k
mužskému pohlaviu. Príčinou
zvýšeného cholesterolu býva však aj
genetika, a to v rizikových rodinách (kde rodičia
alebo starí rodičia
mali v skoršom
veku infarkt), čo sa
prejavuje už v detskom
veku. To sú faktory, ktoré
zvyšujú riziká
a nabádajú lekára
na individuálnu liečbu
pacienta. Aká je optimálna
hladina cholesterolu v krvi?
Optimálna
hladina cholesterolu v krvi
Optimálna
hladina cholesterolu u dospelého človeka
by nemala presiahnuť
5,2 mmol/l. Za zvýšenú
hladinu cholesterolu sa považuje hodnota od
5,2 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l
sa považujú za
vysoké a nad 7,8 mmol/l za veľmi
rizikové.
Vydajme sa teraz
na cestu za optimálnou hladinou
cholesterolu. Čo môžme
v tomto prípade urobiť
pre seba?
1. Zmeňme
naše stravovacie návyky.
Strava je pre nás najjednoduchšou
a najúčinnejšou možnosťou
ako ovplyvniť
hladinu cholesterolu. Stačí, ak budeme dodržiavať
nasledujúce zásady:
Vyberajme
si jedlá s nízkym obsahom
nasýtených tukov
Nasýtené tuky zvyšujú
hladinu cholesterolu viac ako
čokoľvek iné
v našej strave,
preto by sme sa
mali snažiť vyradiť
ich zo svojho
jedálnička. Najviac
nasýtených tukov
a cholesterolu obsahujú vajcia
a výrobky, ktorých zložkou
sú vajcia, živočíšne
tuky, ako je maslo,
slanina, škvarky, bravčové mäso,
tučné druhy mäsa, údeniny,
vnútornosti a tučné mliečne
výrobky. (smotana, smotanové
jogurty, syry s vysokým obsahom
tuku v sušine) a plnotučné mlieko.
Preto nezabudnite
pri nákupe sledovať
obsah tuku vo výrobkoch,
ktoré vkladáte
do košíka. Snažte sa vyberať
tie , ktoré ho majú
najnižší.
Vyberajme
si jedlá s nízkym celkovým obsahom
tukov
Táto zásada nám pomôže vyhnúť
sa jedlám s
vysokým obsahom nasýtených
tukov a zároveň pomáha
znížiť hmotnosť.
V prípade, že máte nadváhu, zníženie
hmotnosti bude dôležitou súčasťou
znižovania hladiny cholesterolu.
Vyberajme
si jedlá s vysokým obsahom vlákniny
Vlákninu nachádzame v ovocí, zelenine,
obilninách, celozrnných výrobkoch, strukovinách,
semenách. Mäso,
vajcia, mliečne
výrobky žiadnu vlákninu neobsahujú.
Vyberajme
si jedlá s nízkym obsahom
cholesterolu
Najvhodnejšími potravinami sú
rastlinné tuky a oleje, surová zelenina, najmä
cibuľa, pór, cesnak,
ďalej ovocie, a
to predovšetkým jablká.
Veľmi dobré sú
aj strukoviny (fazuľa),
celozrnné pečivo pre vysoký obsah vlákniny.
Z mäsa sa odporúča
iba hydina, králik,
ryby, a to najmä morské.
Mliečne výrobky cholesterol obsahujú,
preto pri ich
konzumácií musíme dať
prednosť nízkotučným výrobkom
pred smotanovými.
To sa vzťahuje najmä
na mlieko, syry
a jogurty.
2.
Pohybujme sa a športujme
Áno, už sme počuli…
cvičením k zníženiu hmotnosti, všakže?
Áno, správne.
Ale vedeli ste o
tom , že fyzická aktivita priamo ovplyvňuje
cholesterol ? Zvyšuje HDL-cholesterol (dobrý) a znižuje
LDL-cholesterol (zlý). Popri tomto priamom
účinku znižuje zvýšený krvný
tlak, redukuje stres, zlepšuje kondíciu, vrátane
kondície srdca
a ciev.
3. Dosiahnime
svoju ideálnu hmotnosť
Dobre sa pozná súvislosť
medzi nadváhou až obezitou , hladinou
cholesterolu a vysokým krvným tlakom.
Ako ideál si môžeme
predstaviť hmotnosť,
ktorú dostaneme, keď
od svojej výšky v centimetroch
odpočítame 100. Zdá sa
to jednoduché, ale každý kilogram, ktorý
nás približuje k tomuto ideálu má podobné
silné účinky ako pohyb - zvýši nám
HDL-cholesterol a zníži zlý
LDL-cholesterol. Preto pamätajme
na vetu: „Krátky opasok,
dlhý život"!
4. Lieky
proti zvýšenému cholesterolu
Lekár predpíše
lieky, keď je
hladina cholesterolu vysoká a nepomohla ani tri až šesť
mesiacov trvajúca
nízkocholesterolová diéta.
Býva to predovšetkým
v prípadoch vrodenej
dispozície. Aj
v prípade, že beriete
lieky, je nevyhnutné dodržiavať
|