Čo treba vedieť o cholesterole

   

Cholesterol
Cholesterol je tuková látka, ktorá je pre život a fungovanie organizmu nevyhnutná.
U človeka sa nachádza v každej bunke jeho tela.

Funkcia cholesterolu

Je základným stavebným kameňom pre niektoré hormóny a zároveň súčasťou žlčových kyselín, ktoré uľahčujú vstrebávanie tukov z čriev. Cholesterol nezískavame iba z potravy, je to iba 1/3 celkového množstva cholesterolu a zvyšné 2/3 si tvorí organizmus sám v pečeni a tráviacom ústrojenstve. Napriek svojej nepochybne pozitívnej úloheaj svoju odvrátenú tvár .Nebezpečenstvo vzniká vtedy, ak sa prejaví nadbytok cholesterolu, lebo nadbytočný cholesterol putujúci od pečene k bunkám spôsobuje riziko jeho ukladania do stien tepien. Tam sa v prítomnosti iných faktorov, pri nedostatku antioxidantov bude stav cievnej steny zhoršovať, tuky sa oxidujú a nebadane sa tvoria aterosklerotické pláty. Tieto pláty nerovnosti cievnej steny tvorené tukovou, ľahko vápenatejúcou vrstvou, ktorá sa drobí. Preto nie je povrch tepny ideálne hladký a veľmi ľahko sa na ňom usádzajú krvné zrazeniny, ktoré cievu výrazne zužujú, príp. celkom uzatvárajú. Vzniká tak počiatočné štádium rozšírenej choroby - arteriosklerózy. S tým súvisí aj riziko vzniku infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Toto nepopierateľné spojenie medzi cholesterolom a ochorením srdca a ciev je dôvodom, prečo sa lekári zaujímajú o jeho množstvo v krvi. Problém je však zložitejší, než sa vidí na prvý pohľad.

LDL a HDL cholesterol

Nakoľko cholesterol sa vo vode a ani v krvi nerozpúšťa, necirkuluje tu sám o sebe. Je potrebné, aby ho v krvnom riečisku transportovali prenášače. Funkciu takýchto prenášačov plnia lipoproteíny, ktoré s cholesterolom vytvárajú LDL-cholesterol a HDL-cholesterol. Podľa toho, či pre zdravie v prospešné, alebo zdraviu škodia ich môžeme nazývať „dobrý" - teda HDL-cholesterol a „zlý" - teda LDL-cholesterol. Zlý cholesterol je privádzaný lipoproteínmi nízkej hustoty - LDL - z pečene až k bunkám, kde slúži ako karburátor (pohonná látka). V priebehu tejto prepravy dochádza k tomu, že nadbytočný cholesterol sa ukladá na stenách tepien, naopak, dobrý cholesterol - HDL - dopravený lipoproteínmi vysokej hustoty, ktorý pôsobí ako metla, zbavuje tepny nadbytočného cholesterolu. Pri krvnom teste na diagnostikovanie nadmernosti cholesterolu (hypercholesterolémie), sa zisťuje celkový cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy. Skutočné riziko sa zistí z analýzy rôznych druhov cholesterolu, najmä z prebytku LDL cholesterolu. Avšak LDL cholesterol nie je jediným rizikovým faktorom kardiovaskulárnej príhody. K tomu treba ešte pripočítať také faktory ako: fajčenie, nadváha, cukrovka, vysoký krvný tlak, taktiež aj menopauzu, vyšší vek a príslušnosť k mužskému pohlaviu. Príčinou zvýšeného cholesterolu býva však aj genetika, a to v rizikových rodinách (kde rodičia alebo starí rodičia mali v skoršom veku infarkt), čo sa prejavuje už v detskom veku. To faktory, ktoré zvyšujú riziká a nabádajú lekára na individuálnu liečbu pacienta. Aká je optimálna hladina cholesterolu v krvi?

Optimálna hladina cholesterolu v krvi

Optimálna hladina cholesterolu u dospelého človeka by nemala presiahnuť 5,2 mmol/l. Za zvýšenú hladinu cholesterolu sa považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l sa považujú za vysoké a nad 7,8 mmol/l za veľmi rizikové.


Vydajme sa teraz na cestu za optimálnou hladinou cholesterolu. Čo môžme v tomto prípade urobiť pre seba?


1. Zmeňme naše stravovacie návyky.
Strava je pre nás najjednoduchšou a najúčinnejšou možnosťou ako ovplyvniť hladinu cholesterolu. Stačí, ak budeme dodržiavať nasledujúce zásady:

Vyberajme si jedlá s nízkym obsahom nasýtených tukov
Nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu viac ako čokoľvek iné v našej strave, preto by sme sa mali snažiť vyradiť ich zo svojho jedálnička. Najviac nasýtených tukov a cholesterolu obsahujú vajcia a výrobky, ktorých zložkou vajcia, živočíšne tuky, ako je maslo, slanina, škvarky, bravčové mäso, tučné druhy mäsa, údeniny, vnútornosti a tučné mliečne výrobky. (smotana, smotanové jogurty, syry s vysokým obsahom tuku v sušine) a plnotučné mlieko. Preto nezabudnite pri nákupe sledovať obsah tuku vo výrobkoch, ktoré vkladáte do košíka. Snažte sa vyberať tie , ktoré ho majú najnižší.

Vyberajme si jedlá s nízkym celkovým obsahom tukov
Táto zásada nám pomôže vyhnúť sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov a zároveň pomáha znížiť hmotnosť. V prípade, že máte nadváhu, zníženie hmotnosti bude dôležitou súčasťou znižovania hladiny cholesterolu.

Vyberajme si jedlá s vysokým obsahom vlákniny
Vlákninu nachádzame v ovocí, zelenine, obilninách, celozrnných výrobkoch, strukovinách, semenách. Mäso, vajcia, mliečne výrobky žiadnu vlákninu neobsahujú.

Vyberajme si jedlá s nízkym obsahom cholesterolu
Najvhodnejšími potravinami rastlinné tuky a oleje, surová zelenina, najmä cibuľa, pór, cesnak, ďalej ovocie, a to predovšetkým jablká. Veľmi dobré aj strukoviny (fazuľa), celozrnné pečivo pre vysoký obsah vlákniny. Z mäsa sa odporúča iba hydina, králik, ryby, a to najmä morské. Mliečne výrobky cholesterol obsahujú, preto pri ich konzumácií musíme dať prednosť nízkotučným výrobkom pred smotanovými. To sa vzťahuje najmä na mlieko, syry a jogurty.

2. Pohybujme sa a športujme
Áno, už sme počuli… cvičením k zníženiu hmotnosti, všakže? Áno, správne. Ale vedeli ste o tom , že fyzická aktivita priamo ovplyvňuje cholesterol ? Zvyšuje HDL-cholesterol (dobrý) a znižuje LDL-cholesterol (zlý). Popri tomto priamom účinku znižuje zvýšený krvný tlak, redukuje stres, zlepšuje kondíciu, vrátane kondície srdca a ciev.

3. Dosiahnime svoju ideálnu hmotnosť
Dobre sa pozná súvislosť medzi nadváhou až obezitou , hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom. Ako ideál si môžeme predstaviť hmotnosť, ktorú dostaneme, keď od svojej výšky v centimetroch odpočítame 100. Zdá sa to jednoduché, ale každý kilogram, ktorý nás približuje k tomuto ideálu má podobné silné účinky ako pohyb - zvýši nám HDL-cholesterol a zníži zlý LDL-cholesterol. Preto pamätajme na vetu: „Krátky opasok, dlhý život"!

4. Lieky proti zvýšenému cholesterolu
Lekár predpíše lieky, keď je hladina cholesterolu vysoká a nepomohla ani tri až šesť mesiacov trvajúca nízkocholesterolová diéta. Býva to predovšetkým v prípadoch vrodenej dispozície. Aj v prípade, že beriete lieky, je nevyhnutné dodržiavať